koirat

koirat
Vanttu, Håp, Rosso ja Suvianne

lauantai 24. elokuuta 2013

Nyt näin

Keskiviikkona siellä läntisen Turun alueella. Koska selvästi unohdan ainakin puolet siitä, mitä mulle yritetään opettaa ja muistamastani puolesta teen suuren osan väärin, niin kirjataanpa ylös läksyt.

Lentsula: Håpille motivaatiotreeninä pentutreeniä. Ja sitten voi ottaa pari aina kerrallaan kisamaisesti. Teki tällä systeemillä hienon metallinoudon, ei yökkinyt yhtään. Meni tosi hienon näköisenä Lentsun kanssa. Meni muuten eilen Zeljkon kurssilla tosi hienoa seuraamista myös Sallan kanssa. Ehkä mä olen sille se innontappaja.
Vanttu: seisomista kaikilla variaatioilla. Eli kierrosta. Sivulta palloa heittämällä. Miten mä jo nyt unohdin ne muut???? Musta niitä oli noin viisi eri seis treeniä... Hitto. Vanttu muuten pysähtyy odo käskyllä mun ollessa ratsastamassa, jos mennään tien yli ja on mun edellä. Voiskohan tätäkin hyödyntää? Noutoa sivulle asti, vaikka tiputtaisikin palikan. Ja väliin aina metallikin, vaikka ison osan tekisikin esim.tunanrikapulalla. Kuulemma joskus sitten pitää suussa loppuun asti. Pitotreenit erikseen sisällä (no se nosti Lentsulle sen maassa olevan kapulan, mulle ei oikein nosta). Ja ainakin kolme kertaa viikossa namikipolle ruutuun (tein jo eilen!). Ensi kerralla mä videoin tai kirjoitan heti ylös. Eihän ihmisen pää voi olla näin harva kuin seula.

Jaakon agit alkoivat onnettomasti. Suvi ripuloi jo metsään lämppälenkillä, mutta ajattelin sen olleen one off. No päästiin halliin ja mun tutustuessa rataan ruiskutti ripuliaan sinne. Prkl. No ei treenannut. Ekaksi Håp ja päästiin ekalla yrityksellä nolla estettä. Eka hyppy nurin ja sitten putkeen hypyn sijasta. Tämä korjaantui Jaakon ohejilla heti (mun molemmat ideat huonot).Eli halutun hypyn eteen seisomaan namikäsi kohti koiraa ja rintamasuunta kohti hyppyä. Kun tulossa namikäteen, sanotaan kierrä. Ja sinnehän se meni ihan oikein näin. Seuraava kohta oli sitten vielä haastavampi (esteet 3-5). Olisi pitänyt saada kääntymään hypyltä ihan edessä olevan putkenpään ohi. Kääntyi vasta, kun siinä putkessa oli verkko... Ehkä noin12 yritys? Sitten tippui ennen puomia oleva rima kolmesti?, kun ohjasin niin lähelle hyppyä vastakäännöksellä. Samalla tavoin myös sylkkärissä pitää muistaa vetää tarpeeksi kauas ponnistamaan, käänsin nämäkin liian lähelle. Ei tosin tullut rimaa, mutta hyppäsi vinosti esteen yli. Tähän se aika melkein menikin ja Vantulle jäi ehkä viisi minuuttia. Vanttu ei enempää tarttenutkaan, kun osasi kaiken. Tuli puolivalssiin ja meni takaakiertoon. On se pähee. Tai Vanttu teki radan "putki, kaksi ns. hyppyä ympyrällä, saman putkenpään ohitus kuin Håpilla". Ja päinvastoin kuin serkkunsa, tämä pentu tuli siihen puolivalssiin. Toisessa setissä sitten putkesta takaaleikkaushypylle ja siitä putkeen. No problem. Tai sinne vikaan putkeen piti muistaa lähettää, muuten meni ohi.

Eilen sitten Zeljkon koulutuksessa. Nyt ei niinkään keskitytty ohjauksiin, vaan enemmän kelloteltiin eri vaihtoehtoja. Menin Rotillakin siihen asti, että Satu ehti mukaan. Mulle ehkä paras take home message eiliseltä oli, että innosta Håpia. Olin kerrankin itse valinnut ,meille nopeimmat vaihtoehdot lähes joka kohtaan. Mutta niilläkin vaihtoehdoilla sanomalla innostaen menemene, hyvähyvä tai ihan mitä vain, Håpin aika parani 0.2-0.4 sekuntia per neljä estettä. Toi tekisi noin 1-1.5 sekuntia koko radalla! Ja se on aika lailla just se määrä minkä Håp häviää kärkiaikoihin tehdessään meille hyvän radan. Koitanpa muistaa tämän nyt radoillakin.

Koulutuksen jälkeen mäkkäriin syömään. Meidän syödessä nainen tuli kysymään onko snautseri autossa medän koira. Nyt on hätä. Menin autolle ja siellä Rosso oli muovipurkki höyrystyneenä päässä. Oli syönyt jokaisen lihatikun kyllä ensin (Mikan mukaan ahdistus oli isompi, koska namit olivat loppuneet, ei siksi, että ilma loppuisi). No kiskaisin purkin päästä (oli kyllä aika tiukalla) ja hukaksin autonavaimet. Ne löytyivät onneksi etupenkiltä ja Rosso ei ehtinyt lukitsemaan itseään sisään. Puhelin oli myös onnistunut tippumaan roskikseen tarjottimen mukana. Sieltä sitten kaivoin sen Sadun soitellessa Nokiamusiikkia ja ohikulkijan todistaessa myös tätä tapahtumaa ämpäripääkoiran lisäksi. Voi olla, että muistan pidempään tämän mäkkäriretken kuin ne koulutukset.

Nyt mökillä ja koirien ja hirvikärpästen kanssa metsään.

 Unohdin, että torstaina Vanttu kävi tokaa kertaa lampailla. Alkuun ihan hoomoilasena, mutta sitten Rai näytti kuinka hommaa kuuluu tehdä ja Vanttuhan melkein tajusi. Ajattelin käydä vielä muutaman kerran, mutta aika tuskin riittää oikean paimennuksen aloittamiseen.

 Suvi ei käy lampailla, koska sillä on paljon isompia paimennettavia.
 Zeljkon koulutuksen jälkeen jäähkälenkillä pellolla. Osallistujista kuvassa tosin vain Roti. Joka muuten on sikamakee ja meni Sadun kanssa älyhienosti.
 Vanttu ilta-auringossa ja Håp aamuauringossa poseeraamassa laiturilla.



1 kommentti:

  1. Håp on kuin Elvis! Tänään tehtiin Einon kanssa samaa rataa kuin Håp Jaakolla eikä mun tarttenu ees miettiä, et se 3. hypyn takana oleva putki ois joku ongelma. Normaaliäänellä "Eino", pieni jarrutus ja sitten sylkkärin tapasella vempautuksella sinne oikeaan päähän, ei ollu kertaakaan ees menossa sinne väärään päähän :D Koirat on kyl niin yksilöitä, et välil oikeen naurattaa. Elviksellä todennäkösesti ois toiminu vaan kaatuminen riittävänä häiriönä, ettei ois suhahtanu sinne väärään päähän...

    VastaaPoista